DEMO SZÁMLA
Próbálja ki demo
platformjainkat!
Mehet
Hírlevél feliratkozás
Mi a CFD?

A CFD (Contract for Difference) egy kereskedési instrumentum nyitó és záró értéke közötti különbséggel való kereskedésre vonatkozó kontraktus szorozva a kontraktusban levő CFD-k számával. A kontraktus mögöttes terméke lehet konkrét részvény, részvényindex, kötvény, kamat, árucikk vagy deviza.

Miért kereskedjünk CFD-vel?

Európa egyik leggyorsabban terjedő kereskedési instrumentumával, a CFD-vel nagyon egyszerû és olcsó kereskedni (a költségeket itt találja), rugalmasabb, mint a többi kereskedési módszer. A CFD legnagyobb előnye, hogy kisebb pozíciókat is fel tudunk venni, mint a mögöttes határidős részvényindex agy árutőzsdei pozíció, így az átlagos kisbefektető diverzifikációs igényét jobban ki tudja elégíteni egy CFD portfólió. Továbbá az elérhető tőkeéttétnek köszönhetően a CFD kereskedés különösen vonzó lehet a kifinomult befektetők számára, akik rövid távú volatilitásból szeretnének profitálni.

A CFD-t eredetileg a hagyományos részvénykereskedelem utánzására hozták létre, de attól annyiban mindenképpen különbözik, hogy itt ténylegesen nem birtokoljuk a részvényt; derivatív termékről van tehát szó. A CFD a többi befektetési termékhez képest jelentős előnyökkel jár az aktív kereskedők számára. CFD-kkel például emelkedő és eső piacokból egyaránt profitálhatunk.

Árjegyzés, osztalék, részvénykibocsátás

Partnerünk a WH Selfinvest mindig a piaci spreadekkel jegyzi a tőzsdei CFD-k árait, ami azt jelenti, hogy Önt nem éri hátrány abból fakadóan, hogy nem a mögöttes tőzsdei instrumentumot kereskedi. Fontos megjegyezni, hogy a WH Selfinvest soha semmilyen kockázatot nem tart saját könyvein az ügyfelek megbízásaiból fakadóan, így ügyfél és bróker közt az érdekellentét soha nem áll fenn.

Továbbá a CFD-k jegyzése során minden olyan esemény tükröződni fog, amely hatással van az árjegyzésre vagy az adott nyitott pozíció értékével kapcsolatban, legyen az osztalékfizetés (short esetén Öntől is levonják!), részvénykibocsátás (a pozíció értéke csökken), visszavásárlás vagy egyéb ehhez hasonló esemény. Természetesen a határidős CFD-k napon túli tartása esetén nem kell finanszírozást fizetnie sem.

Megbízástípusok

A CFD kereskedés során a használható megbízástípusok széles választéka áll az Ön rendelkezésére. A veszteségnek való kitettség korlátozása érdekében teljes körű és rugalmas piaci árú megbízásokat kínálunk, amelyekkel korlátozható a veszteség, vagy adott szinten realizálni lehet a nyereséget. Különféle megbízástípusok adásával könnyedén be lehet szállni a piacra és ki lehet szállni onnan, s így a kockázatunkat is korlátozhatjuk.

Piaci áras megbízás – Adott CFD vételi vagy eladási megbízása, amely azonnal teljesítésre kerül a következő jegyzett áron. Mind közül ez a leggyakoribb megbízástípus.

Limitáras megbízás – Az ügyletet adott áron kell teljesíteni. A limitáras megbízásokat azért adjuk, hogy belépjünk a piacra vagy megvédjük a nyereségünket. Mivel a limitáras megbízások akkor teljesülnek, ha az árfolyam adott szintet elér, nem biztos, hogy minden limitáras megbízásunk teljesül.

Stop megbízás – Nyitott pozíció lezárására, pozíció megfordítására vagy új pozíció adott áron történő megnyitására használt megbízástípus. Általában a veszteség korlátozása érdekében adjuk őket, zárjuk a pozíciót, ha az árfolyam adott szint alá vagy fölé megy.

Csúszó stop megbízás – A stop loss megbízás egyik típusa, amelyet adott távolság meghatározásával úgy állíthatunk be, hogy a pozíció szempontjából kedvezõ ármozgás esetén a stop szint kövesse az ármozgást. Így folyamatosan élvezhetjük a stop megbízás által nyújtott védelmet, miközben a számunkra kedvező piaci mozgásból is végig profitálhatunk.

Egymást visszavonó megbízások (OCO) – Piaci pozíció felvétele után veszteséget korlátozó stop losst és profit realizáló limitáras megbízást egyaránt adhatunk. Amikor az egyik teljesül, az automatikusan visszavonja a másikat. A kereskedők ezáltal automatikusan, veszteségeiket korlátozva és a nyereségeiket védve a piac folyamatos figyelemmel kísérése nélkül is megvalósíthatják kereskedési stratégiájukat.

Szülõ és feltételes megbízás – Két különálló megbízás, amelyek ha/akkor feltétellel vannak összekapcsolva. A feltételes megbízás nem teljesülhet a szülő teljesülése elõtt. A kereskedőknek ezzel lehetőségük nyílik az ügylet előzetes beállítására, beleértve az adott piaci áron történő belépési, kilépés pontok beállítását, illetve a kockázatkezelést.

Garantált stop loss megbízás – Garantálja, hogy a stop loss megbízás az aktiválási árnál teljesül. Ennek a megbízásnak felára van, és meg van határozva a minimális távolság, amennyivel a megbízást a jelenlegi ártól távolabb kell elhelyezni.

 

A CFD kereskedés költségei -> Tovább